Ne place sau nu (că tot nu ne întreabă nimeni!), lumea se schimbă, la fel şi tabieturile lecturii. Cred că s-a înţeles încotro bat: urmează o postare despre cărţile electronice. şi ca să nu scriu numai de la mine din cap, mi-am căutat şi o sursă de informare. E vorba de studiul The Global ebook Market 2011: Current Conditions & Future Projections de Rüdiger Wischenbart, realizat pentru Târgul de la Frankfurt de anul acesta. Autorul studiază piaţa noilor formate ebook într-un număr de 13 ţări diferite ca localizare geografică, forţă economică şi culturală şi dezvoltare tehnologică: Germania, Franţa, Spania, Italia, Marea Britanie, Suedia, Olanda, Slovenia, Polonia, Austria, Brazilia, China şi Statele Unite. E un material destul de detaliat, iar aspectele urmărite (şi exprimate deseori prin cifre) sunt destul de numeroase, de la numărul apariţiilor la parametrii care influenţează politica preţurilor. Datele ne oferă posibilitatea să vedem cine sunt fruntaşii şi – desigur – codaşii în domeniu.
N-am să complic postarea cu o puzderie de date pe care cine vrea le poate lua direct din documentul la care mă refer. O privire rapidă asupra numărului de titluri disponibile ne confirmă aşteptările: cele două mari ţări anglofone sunt pe primele locuri, Marea Britanie cu circa un milion, urmată îndeaproape de Statele Unite, cu 950.000. ţările dezvoltate economic şi cultural din Europa sunt mult în urmă în clasament (Germania 93.000, Franţa 22.000, Spania 10.000 etc.), iar în Olanda sau Suedia autorul e de părere că piaţa e în stadiu emergent. Chinezii sunt înaintea europenilor la numărul de titluri disponibile (200.000). Polonia face o figură foarte frumoasă, cu 18.000 (înaintea Braziliei, cu 4.000). La urmă de tot e Slovenia, unde nu au apărut decât 300 de titluri, toate gratuite, necomerciale. Pentru ca datele să fie comparabile, e utilă raportarea numărului de apariţii la milionul de locuitori, ceea ce autorul şi face în cele mai multe cazuri. Foarte folositor e şi procentul din piaţă reprezentat de ebook-uri. Partea leului le revine tot englezilor şi americanilor, cu circa 6%, în vreme ce europenii sunt undeva pe la 1-2%.
Deşi tabloul schiţat e al unei lumi foarte diverse, unele tendinţe sunt limpezi. Ar fi vorba în primul rând de scăderea vânzărilor de cărţi în format clasic (cazul cel mai dramatic fiind al Suediei, dar tendinţa se face simţită cam peste tot). Ne-am aştepta la o creştere paralelă a pieţei cărţilor electronice, dar situaţia e mai complicată – nu tot ce se scade de la cărţile clasice se adaugă peste tot automat la celelalte. E posibil să fie de vină şi politica preţurilor, relativ rigid reglementate în numeroase ţări, taxele comerciale, cecitatea editorilor şi/sau legislatorilor. Mie cărţile electronice mi se par încă mult prea scumpe pentru a constitui o alternativă atrăgătoare la celuloză şi hârtie. Cititorii nu vor migra semnificativ spre noile medii dacă dispozitivele pe de o parte şi cărţile pe de alta vor rămâne scumpe, iar dacă la hardware există limite sub care e greu să cobori, la partea de soft flexibilitatea poate fi mult mai mare.
Dar la noi? Ca întotdeauna, mă uit în curtea vecinului ca să văd mai limpede cum e la mine. Date sintetice n-am, aşa că am compilat şi eu cum am putut un tabel cu numărul de apariţii la edituri româneşti mai răsărite. Iată ce a ieşit:
Dacă mai luăm la socoteală şi ce au mai scos alţii ajungem probabil undeva la 2.000 de titluri. Mult, puţin, nu ştiu – probabil modest, dacă îi luăm ca etalon pe polonezi. Nu am luat în considerare decât elementul cantitativ (corectbooks.com a scos puzderie de titluri, extrem de inegale ca valoare). Sunt şi destul de scumpe ebook-urile noastre, dar se fălesc cu sisteme de protecţie împotriva pirateriei (DRM). Ajuns în punctul acesta, mă umflă râsul. Nu trebuie să fii mare hacker ca să ştii cum se scoate protecţia unui fișier din acestea, aşa că sistemul o să fie mai puțin eficient decât un ins cu un picior amputat care participă la un concurs de tras şuturi în dos.
***
Mă număr printre cei cărora le plac cărţile electronice. Am citit destul pe Kindle, dar îmi place mult iPad-ul, care permite o mare flexibilitate în materie de formate şi opţiuni şi nici nu e aşa obositor cum predică unii. Până mai ieri foloseam aplicaţia Stanza, dar m-a pus Aghiuţă să fac upgrade (parcă aşa îi zice) la iOS 5 (ăla cu iCloud şi toate zorzoanele) şi s-a zis cu reader-ul, cică nu e „suportat”. Aşa că deocamdată citesc cu Bluefire.
18 comentarii:
Eu am Kindle si majoritatea editurilor romanesti nu ofera carti pentru Kindle, desi este utilizat pe scara foarte larga (cred ca in Romania sunt mai multi utilizatori de Kindle decat de Nook). Deci, deocamdata ramanem pe edituri straine, carti gratuite si fisiere transformate cu Calibre. Iar cartile aparute la noi le cumparam in format tiparit.
Dati-mi voie sa fac si eu un
Fact checking:
Nemira are numai 50 de carti - dv. le-ati pus la socoteala si pe cele "in curs de aparitie" - care sunt tot "in curs de aparitie" de pe la inceputul anului.
CorectBooks include intre cele 1544 de titluri si 43 de carti de la Nemira - e o librarie virtuala care colaboreaza cu mai multe edituri.
Ati omis cea mai bogata sursa de ebooks de vanzare din .ro, libraria elefant (si ma mir, ca stiu ca cititi blogul meu, si am scris pe larg despre ea in ultimul meu post).
Ma mir si ca vi se par scumpe ebook-urile romanesti. Mie preturile mi se par de regula rezonabile (la Polirom de ex. 10-15 lei de obicei, la carti care tiparite costa 30-40 lei) sau chiar mici de tot uneori (la Nemira multe sunt la 4-5 lei - acolo insa oferta e prea saraca). Cand comparam cu America, unde editurile au fortat mana Amazonului ca sa accepte la ebooks preturi peste 10$ ...
@ A Reader
Fact checking la fact checking
- aveti dreptate, Nemira are si carti in curs de aparitie, dar tot in curs de aparitie sunt si cele 80 e la Polirom - lipseste numai specificatia din tabelul meu, in rest nu am gresit cu nimic
- cele 43 de carti ale Nemirei de la corectbooks.com sunt prea putine pentru a conta - vorbim de circa 1500 de titluri
- nu m-a interesat elefant.ro, pentru ca e librarie (n-am auzit sa-si scoata propriile carti, vinde zarzavatul altora), nu editura - daca o includeam, comiteam o greseala ca cea pe care mi-ati reprosat-o mai sus pentru corectbooks.com, asa ca sa fim consecventi
- cu toate imperfectiunile, cred ca estimarea de 2000 titluri romanesti e foarte apropiata de adevar (plus/minus 100 de carti cred ca nu conteaza aici)
- ati ales un exemoplu extrem, unde diferenta dintre cele doua tipuri de carte e semnificativa, dar daca va uitati atent constatati ca la majoritatea cartilor diferentele sunt destul mai mici. Ideea mea era ca trebuie sa existe diferente consistente de pret pentru ca cititorul roman sa fie tentat de ebooks, sa le cumpere si sa sa nu faca piraterie
@ Oana
- nici n-am spus ca am citit carti romanesti pe Kindle
- da, lucram din greu la fisiere, le convertim, facem piraterie etc. pana invata si d-lor unele reguli ale comertului
N-am spus c-ai spus, am facut o observatie de completare :). Sincer nu inteleg fenomenul, adica orientarea editurilor romanesti, aproape exclusiv spre formate non-kindle
@ Oana
N-am spus ca ati spus etc. :)
Probabil ca editurile de la noi nu se orienteaza spre Kindle pentru ca deocamdata nu exista platforma pentru limba romana - s-a trambitat ca Amazon va face si va drege, asa sa ramane sa vedem. Oricum, ca partizan al cititului pe tableta (iPad in cazul meu) ma preocupa mai putin problema Kindle/Nook. Si chiar daca am o carte in format Kindle, o pot citi fara probleme pe iPad - am facut asta nu odata.
Înțeleg că v-a deranjat adresarea mea pe un ton colocvial, așa că îmi cer scuze. Cât despre opțiunea Kindle vs iPad, ochii mei sătui de ecranul calculatorului/laptopului/televizorului/telefonului mobil etc. preferă confortul e-ink :)
@ Oana
Nu a avut de ce sa ma supere adresarea dvs. - eu ma tutuiesc numai cu prietenii apropiati, probabil de aici senzatia.
De acord - Kindle e mai odihnitor, insa flexibilitatea si posibilitatile unei tablete ma fac sa-i trec cu vederea unele inconveniente.
o idee alternativa despre de ce unele carti poate nu se preteaza la a fi ebooks, inca:
http://www.nytimes.com/2011/09/04/books/review/the-mechanic-muse-from-scroll-to-screen.html
Mai există şi o altă problemă, destul de supărătoare, la noi:
Critica aşa-zicând oficială(ba chiar oficioasă, ca să nu zic, feri, Doamne! ofticoasă), cam strâmbă distant din nas, la e-bookuri.
Dinu D. Nica
@ dinu d. nica
Nu stiu daca lucrurile stau chiar asa, dar daca prefera cartile clasice probabil criticii o fac pentru ca pe cele electronice autorii nu le pot scrie dedicatii lingusitoare :)
@ magda
E desigur o obiectie serioasa, insa nu cred ca e tocmai una de principiu, probabil tehnologia nu e inca suficient de perfectionata pentru a mima mai bine senzatia de 'codex'. In materie de sarit de la o pagina la alta, unele programe sunt cumplite, altele mai prietenoase, fara a fi perfecte. Pana la urma ar putea fi vorba si de a castiga ceva acolo unde pierzi - functia de cautare intr-un document bate de multe ori ca utilitate si folos alte functii mai slab reprezentate.
Si? cum e pana la urma ?
Dupa o statistica urmeaza intotdeauna ( sau de regula ) o "concluzie" !
E lumea/omenirea mai desteapta ? Sau?!.. totul trebuie interpretat dinttr-o perspectiva "strict individuala" ...
doubt thou the stars are fire
doubt that the sun does move
doubt truth to be a liar
but never doubt .. I LOVE !
( hihi - ce witz dragutz :)) )
PS: intotdeauna e mai greu sa te declari inteles cand esti neindreptatit .. asta confirma "teoria falsificarii" lui Sir K.P. si lebada dumisale neagra :)) )
PPS: lui dmon doctor gabi ii place K.P.
intradevar .. se poate con-firma la nivel teoretic desigur ca orice teorie ( upz! ) poate sa fie falsificata .. pana la aia a batranului noustru pervers dr.S.F :))
Salute !!!
pe ce citesc altii:
http://tiuk.reea.net/index.php?option=com_content&view=article&id=1627
@ madga
Am aruncat si eu o privire pe ancheta aia: de 80% din insii care raspund la ea n-am auzit in viata mea, banuiesc ca nici ei de mine, asa ca ce-am avut si ce-am pierdut, azi aici, maine-n Sascut.
Iar cei 20% de care ati auzit banuiesc ca sunt poetul Emil Brumaru si scriitorul Radu Pavel Gheo, ambii prezenti in blogosfera (daca da, la fel si eu).
Si acum raspunsul la comentariul dv. adresat mie - sau, daca vreti:
Fact checking la fact checking la fact checking
"Nemira are si carti in curs de aparitie, dar tot in curs de aparitie sunt si cele 80 e la Polirom"
Exista totusi o mare deosebire: cele de la Polirom sunt realmente in curs de aparitie, mereu apar altele noi, cele de la Nemira sunt "incremenite in proiect" de pe la inceputul anului.
"cele 43 de carti ale Nemirei de la corectbooks.com sunt prea putine pentru a conta - vorbim de circa 1500 de titluri"
Daca o luam asa atunci, fata de 1500 de titluri, s-ar putea zice ca nici cele 40 de la Humanitas nu conteaza. (In realitate si aici conteaza mai mult calitatea decat cantitatea si gasim mai multe carti interesante intre cele 40 de la Humanitas sau intre cele 120 de la Polirom decat intre cele 1500 de la Correct Books).
"nu m-a interesat elefant.ro, pentru ca e librarie"
Pai atunci de ce ati inclus CorectBooks, care e tot librarie - "Librarie de carte electronica" cum scrie chiar sub nume ? Care nici ea nu scoate carti proprii, ci colaboreaza cu 16 edituri, multe dintre ele obscure ?
Daca tot ati inclus o librarie, de ce ati ales-o tocmai pe cea mai modesta ? Caci stiu 3 librarii electronice care vand ebooks in romana:
elefant.ro > bookbyte.ro > corectbooks.com
"cu toate imperfectiunile, cred ca estimarea de 2000 titluri romanesti e foarte apropiata de adevar"
Se poate. Dar conteaza si cate din aceste carti chiar ne intereseaza - ori daca intre acele 2000 predomina cartile cu autori necunoscuti si coperte amatoristice de la CorectBooks...
continuare:
"ati ales un exemoplu extrem, unde diferenta dintre cele doua tipuri de carte e semnificativa"
Am ales de fapt 2 exemple. Unul intr-adevar extrem (preturile f. mici, in jur de 5 lei, la unele carti Nemira) dar celalalt era cat se poate de obisnuit, valabil la cele mai multe dintre ebook-urile de la Polirom: preturi de 10-15 lei (uneori 17 lei, rar 20 si ceva) la carti care tiparite costa 30-40 de lei. Sunt de pilda carti de Dostoievski si de Tolstoi la 10 lei; tiparite, aceleasi carti costa de la 30 de lei in sus.
"Ideea mea era ca trebuie sa existe diferente consistente de pret pentru ca cititorul roman sa fie tentat de ebooks, sa le cumpere si sa sa nu faca piraterie"
Pai o diferenta de pret de 50% sau chiar 66%, ca in exemplele de mai sus, e o diferenta consistenta.
Poate insa ca voiati sa ziceti de fapt altceva: ca pentru ca "userul" roman sa cumpere, poate ca nu e suficient ca ebook-urile sa coste mult mai putin decat alternativele de hartie, ci ar trebui sa coste doar putin mai mult decat alternativele piratate gratuite (vreo 5 lei, ca exemplele de la Nemira).
Ceea ce e un pic ciudat, dat fiind ca cei care isi pot cumpara ereader/tableta/smartphone f.probabil au destui bani ca sa nu conteze 10 lei pe o carte; dar nu-i exclus, dat fiind ca lumea s-a obisnuit ca in forma electronica muzica si filmele sa fie gratis.
Un punct nu am atins in primul meu comentariu: preferinta editurilor pentru protectia ebook-urilor cu Adobe DRM, despre care spuneati ca:
"mă umflă râsul. Nu trebuie să fii mare hacker ca să ştii cum se scoate protecţia unui fișier din acestea, aşa că sistemul o să fie mai puțin eficient decât un ins cu un picior amputat care participă la un concurs de tras şuturi în dos."
Nici aici nu sunt de acord cu dv. Acel DRM e ca un gard in jurul curtii sau o usa incuiata: un individ sportiv tot iti poate sari gardul, un spargator tot iti poate sparge usa; dar daca nu exista protectia aia, gardul, usa incuiata, absolut oricine vrea iti poate intra oricand in curte sau in casa. Ca exista oameni pt care protectia reprezinta realmente o bariera se vede din primul comentariu, cel al Oanei.
@ A Reader
Va multumesc pentru comentariile ample si pline de atentie la detaliu. Ati merita un raspuns la fel de amanuntit, dar nu il dau acum, pentru a nu ingreuia lectura. Am s-o fac poate cu alt prilej, sub forma unei postari. Daca n-o sa-mi fie lene, desigur.
Am auzit, intr-adevar, de scriitorii R. P. Gheo si E. Brumaru, dar nu cred ca opiniile lor sunt altceva decat sunt, adica niste pareri pe care n-ar trebui sa le ia nimeni drept litera de lege. Unde mai pui ca unii (oameni rai, desigur) i-ar putea acuza ca-s conservatori si opaci la progresul tehnic.
Aveti dreptate, nominal vorbind corectbooks.com este librarie, dupa cum isi spune. Daca zgariem insa suprafata constatam ca in spatele firmei se ascunde de fapt o editura numita Virtual si care a scos masiv carti electronice (nu vorbesc aici de calitate, de multe ori modesta). Cu aceasta observatie, si scazand din total, daca doriti, cartile scoase de altii si vandute pe site, tot ajungem la 1000 de carti si mai bine, adica de vreo 5 ori mai mult decat cei mai harnici. De elefant.ro nu stiu sa serveasca drept paravan pentru o editura specializata in ebooks, daca stiti dvs. e altceva. Nu cunosc bookbyte.ro, dar aruncand o privire am vazut ca vinde cartile altora, vreo 300 la numar.
Ma opresc aici. Poate avem odata ocazia sa adancim problema preturilor si a protectiei fisierelor, nu de alta, dar branza e pe bani (sau nu e), de la caz la caz.
Trimiteți un comentariu