17 iunie 2012

Cine strică piaţa cărţii din România?


Observ că în ultima vreme mahării din domeniul editorial manifestă o vioiciune deosebită. Dumnealor dau interviuri şi explică onoratului public (ne)cititor ce strategii au, cum e cu starea tipăriturilor, ce se vinde şi ce nu. Am avut ocazia să scriu nu demult despre opiniile (de tot râsul, dacă n-ar fi cam de plâns) ale lui Dan Vidraşcu, directorul Editurii Litera (vezi aici). Astăzi, din un fragment din gândirea (?) unui mare ştab editorial, Mario Demezzo, fost membru în varii comitete şi comiţii, absolvent al Universităţii Constantin Brâncuşi din Tg. Jiu, după cum reiese din profilul acestei personalităţi postat pe LinkedIn. Domnul acesta a fost recent ales preşedinte al Uniunii Editorilor din România, post de la înălţimea căruia acordă, desigur, un interviu.

Constatând, apocaliptic desigur, căci suntem în 2012, domnul în cauză afirmă:

Piaţa de carte în România s-a degradat din două cauze: externe şi interne. Cauzele externe au a face pentru o perioadă scurtă şi cu criza financiară, dar asta s-a văzut clar în vânzările noastre atunci când au fost reduceri salariale şi când au fost suspendaţi acei 100 de euro pe care profesorii îi aveau alocaţi pentru cărţi. Criza, însă, nu este o cauză atât de mare pentru că editurile sunt destul de flexibile şi s-au pliat repede şi adaptat la noile condiţii. Cred că cel mai mare rău este probabil cartea cu ziarul. Cartea cu ziarul a cauzat un rău imens cărţii în România. A fost o inflație de titluri la preturi foarte mici, fără ca oamenii sa se uite la calitatea cârtii. Au fost in general cărţi foarte ieftine, ieșite din drepturi, traduse şi redactate foarte prost, tipărite in condiții proaste, de asemenea, pe o hârtie care se macină singura in biblioteca in câţiva ani. Cel mai grav aspect al cărţii cu ziarul a fost felul in care a lucrat asupra psihicului oamenilor. I-a învăţat pe cititori sau pe oameni în general cu preturi foarte mici şi atunci când o editura vine cu o carte nouă, în care a făcut o investiție mai mare, oamenii nu mai plătesc prețul corect al cărţii. Ei așteaptă sa ajungă 10 lei sau 7 lei cartea şi atunci o cumpără. Este un cerc vicios în care aproape toate editurile au intrat şi din care nu mai pot ieşi. Acesta este motivul pentru care la târguri veți vedea nemeritat de multe cărţi la 10 lei. Problema este ca mergând în continuare pe această politică, editurile se afundă şi mai tare într-o greșeala pe care tot ele au generat-o.

Tare, nu? Bine că a pus în fine cineva punctul pe i şi a înfierat – deşi poate nu suficient de viguros – cauzele care pun pe butuci piaţa de carte de la noi. Un domeniu în care, dacă ar fi să ne luăm după onoratul preşedinte, concurenţa ar fi de-a dreptul malignă. Nu contestă nimeni că printre ediţiile ieftine scoase cu publicaţii de largă circulaţie se strecoară destule producţii situate binişor sub standardele minime editoriale sau filologice, dar a emite asemenea acuzaţii globale e o dovadă de... mai bine nu zic. În plus, nici măcar n-aş fi aşa de sigur că respectivele cărţi ieftine se adresează aceluiaşi grup de cititori (elitişti sau snobi, să le spunem cum ne place mai mult) care oricum nu le-ar cumpăra şi care, aflaţi la strâmtoare financiară, ar strânge din dinţi şi tot şi le-ar lua la un moment dat pe cele scumpe. Dar la urma urmei e şi Mario Demezzo un ins care vinde o marfă şi care încearcă, cum poate, s-o dea cât mai scump.

Cei care vor să guste şi alte fructe ale înţelepciunii domnului de mai sus pot citi aici

7 comentarii:

Anonim spunea...

Pana la urma trebuie sa ne gandim ca totusi, a existat si un bine in toata debandada asta de carti cu ziare. Omul ala de la tara, fara prea multa carte, ajunge sa citeasca o carte pe care o cumpara cu un ziar ca sa impacheteze ouale ca sa vada ce e in ea. Tineretul asta "incult si incultural" - cum spunea unul din profesorii mei de la facultate - a avut astfel o sansa sa mai deschida o carte ca sa se dea mare. N-are importanta cat vor rezista cartile in biblioteca, pana la urma tot le va arunca ca sa puna cea mai noua marca de plasma, important e ca acele pagini au fost citite. Greseli sunt peste tot pt ca in Romania nu mai exista meseria de corector si nu o mai face nimeni daca nu o face insusi autorul. Editorul se bucura ca vinde, redactorul se bucura ca vinde, rrrromanul se bucura ca are cu ce sa isi umple rafturile plin de bibelouri antice si de prost gust. Si daca bibelourile alea sunt de prost gust nu le poate lua locul ceva de calitate, nu?

Andreea Toma spunea...

La salariile noastre, nu ne permitem să dăm mai mult de 20 de lei pe o carte. De aceea, eu cred că sunt mana cerească aceste cărţi vândute cu ziarele, sau cele la 10 lei, care, în momentul apariţiei costă-i şi de 3-4 ori mai mult. Dacă în cazul inserturilor, carenţele sunt evidente, constatate de mulţi (mă refer la greşeli în traducere sau corectare),în cazul celor vândute la preţuri mici după câţiva ani de la apariţie, calitatea nu diferă. Doar cândva au fost şi ele scumpe. Eu cumpăr cea mai mare parte din cărţi la preţuri din acestea mici, cum sunt cele din categoriile amintite.

Wilkins Micawber spunea...

@ valive

N-am vrut sa scriu mai mult despre cartile cu ziare, pentru ca e o discutie lunga. Nu am vrut dacat sa dau o mostra din gandirea acestui (nou) sef editorial, nu sa apar sau sa critic cartile respective. In esenta va dau dreptate

Wilkins Micawber spunea...

@ andreea toma

Sigur ca mai bine ceva decat deloc.

Rontziki spunea...

Mişcarea "cartea cu ziarul" mi s-a părut foarte bună, având în vedere momentul la care a apărut (plină criză economică) şi titlurile şi autorii publicaţi astfel.
Recunosc că nu am multe în bibliotecă, pentru că majoritatea sunt dintre cele pe care le-am citit din biblioteca părinţilor, dar în niciun caz calitatea paginilor nu m-ar fi oprit să cumpăr.
În ce priveşte greşelile şi traducerile nu tocmai inspirate...dacă "marile edituri", care investesc mult tare în calitate, n-ar da rateuri, aş înţelege să critice traducerile şi erorile din cărţile mai ieftine, dar, să fim serioşi, am găsit destule în cărţile editurilor cu pretenţii, pe care am plătit preţuri "corecte" în viziunea domnului pe care l-ai citat...

Wilkins Micawber spunea...

@ Rontziki

Sunt de acord cu dvs. Am semnalat de multe ori pe acest blog erorile de tot felul, inconsecventele editoriale si filologice pe care le gasim, din pacate, in destule carti ale acelor edituri care - nu-i asa? - nu strica piata si scot carti foarte scumpe.

Anonim spunea...

Poate ar trebui sa discutati si modul in care este trata un autor roman de catre edituri "prestigioase" din Ro -- cum nici macar mizeria de procent acordata ca drept de autor nu i se da, cum nu i se acorda atentie cand reclama erori de tiparire in cartea sa aparuta la respectiva editura, etc. Mai bine o publici online pana capeti vizibilitate decat sa lucrezi cu niste dobitoci.