16 iulie 2011

Cuplete şi scenete humoristice - Almanah 1950

Coperta cărţii din acest weekend (ea însăşi adevărată raritate vintage, potrivită gusturilor rafinate) a fost realizată de Nell Cobar (1915-1993), cunoscut cititorilor ceva mai copţi pentru personajul de desene animate Mihaela de pe genericul emisiunii Noapte bună, copii, cu care vlăstarele patriei erau trimise la culcare înainte de începerea ştirilor cu Nicolae Ceauşescu. Dar acelea erau vremuri bune, de relativă relaxare şi libertate în comparaţie cu cele în care a apărut almanahul Cuplete şi scenete humoristice pe anul 1950. Pentru nostalgicii epocii (câţi or mai fi trăind), dar şi pentru curioşi, ar fi interesant să-l răsfoim. 

Pe prima pagină a cărţii găsim o listă a autorilor, întocmită probabil după importanţă, căci în capul ei figurează Tudor Muşatescu, urmat de Sadi Rudeanu, Virgil Florescu, V. D. Popa, Mircea Enescu, Mircea Crin, Radu Mitan şi Victor Piţigoi. Dacă primul autor nu are nevoie de prezentare pentru că ştie mai toată lumea cine a fost, ceilalţi contributori sunt mult mai obscuri. Sadi Rudeanu era destul de cunoscut în epocă, fiind un temut satirist al moravurilor (mic-)burgheze pe la revista Urzica, după care şi-a continuat activitatea pe alte coordonate în Israel, unde a emigrat pe la începutul anilor 1970. V. D. Popa a devenit ulterior un epigramist relativ cunoscut în cercurile care apreciază respectivul gen minor, iar despre ceilalţi zău dacă am reuşit să aflu ceva. În orice caz, gluma ca gluma, dar sarcina alcătuirii, în cea mai acută perioadă a războiului rece, a unui almanah (h)umoristic era o sarcină cât se poate de serioasă şi Tudor Muşatescu, rămas fără obiectul muncii odată cu naţionalizarea teatrelor şi controlul draconic al repertoriului, dădea Cezarului ce era al Cezarului. În paranteză fie spus, sceneta A vorbit cu tata este, în ciuda unui strat gros de propagandă îndreptat împotriva speculanţilor, bucata cel mai bine realizată din întreg volumul. Burghezii Nae Popescu („cofetar, chel şi rotofei“) şi consoarta lui, Agripina („corpolentă ca o dropie şi fardată ca o paletă de pictor“), nişte foşti,  sunt ridiculizaţi pentru credinţa lor în practicile spiritiste de servitoarea lor, Maria („tânără, vioaie şi sănătoasă“). Dacă mai adăugăm că această Maria are un frate (Dumitru) care e miliţian şi că soţii Popescu au ascuns o casetă cu aur şi (quelle horreur!) dolari ne cam putem da seama încotro se îndreaptă lucrurile.

Piesele din almanah se pot împărţi destul de uşor pe categorii tematice. Una din teme  tocmai am enunţat-o implicit. E cea a luptei de clasă în forma ei pură şi contondentă, îndreptată împotriva unor burghezi ca Nae şi Agripina, dar şi a chiaburilor. E epoca de glorie a termenului, care îşi făcea o intrare în forţă în limba română. N-o să găsim în carte multe satire care să-l înfiereze pe rapacele exploatator rural, însă caricaturi sunt destule. Cea reprodusă în partea stângă îi aparţine lui Cik Damadian, un grafician altminteri onorabil.

Tot Cik Damadian e autorul caricaturii de mai jos, pe aşa-zisa temă a economiilor:


Alte teme interne sunt lupta împotriva birocraţiei şi a cosmopolitismului. Ca să nu lungesc textul, mă mărginesc la a reproduce o altă caricatură, realizată de Eugen Taru (1913-1991). Grafician şi caricaturist foarte înzestrat, Taru îşi punea din păcate în acea perioadă talentul în slujba propagandei regimului comunist. Din fericire, în anii care au urmat s-a remarcat ca ilustrator de carte de mare calibru (dar despre asta, cu altă ocazie). Iată una din contribuţiile Taru:


Din texte nu se poate reţine mai nimic. Sadi Rudeanu ia partea leului (ca spaţiu tipografic), cu scenete precum Semnarea Pactului Atlantic sau Svoniştii (satiră îndreptată împotriva răuvoitorilor care ascultau posturi străine, cleveteau pe seama realizărilor noului regim şi îi aşteptau pe americani care - azi se ştie cu precizie - n-au venit). Există, pe lângă piesele scrie de autorii autohtoni pomeniţi la început, şi texte sau caricaturi preluate din ziare sau reviste ce apăreau în alte ţări ale lagărului comunist (cum ar fi Krokodil sau Pravda de la Moscova, Mlada fronta de la Praga sau Szpilki de la Varşovia). E un spirit internaţionalist care se va dilua mult pe măsură ce orânduirea trecea în stadiul de naţional-comunism.

Temele internaţionale considerate fierbinţi sunt ilustrate generos cu text şi caricaturi. Dintre subiecte se detaşează așa-zisa luptă pentru pace şi împotriva înarmării practicate de anglo-americani, înfierarea nou-formatului NATO şi (mai aproape de graniţele noastre), demascarea mareşalului iugoslav Tito ca fascist. Timp de aproape zece ani (începând din 1948) Tito, care adoptase o poziţie nonconformistă faţă de Moscova, fusese pus la stâlpul infamiei. Iconografia epocii îl prezintă, canonic, cu o bardă din care picură sânge. Persoanele mai în vârstă îşi amintesc un imens afiş care a dominat Piaţa Victoriei din Bucureşti pe la sfârşitul anilor 1940 şi care îl reprezenta pe Tito sub formă de călău, cu barda respectivă, desigur. Iată încă un exemplu, dacă nu-i de ajuns cel din partea stângă:


Un alt eveniment extern marcat în volum îl reprezintă declaraţia Agenţiei TASS (organul oficial sovietic), care ar fi pus capăt monopolului atomic american, îngrozindu-i pe yankei, după cum ar părea să reiasă din următoarea caricatură:


Gata, că se face postarea prea lungă. Material ar mai fi fost destul. Nu-i exclus să revin, eventual cu citate, asupra acestei mici mine de aur pe care o reprezintă Cuplete şi scenete humoristice - Almanah 1950. 

        Fact checking
·    Declaraţia de la 25 septembrie 1949 a Agenţiei Tass este recunoaşterea oficială a deţinerii de arme nucleare de către sovietici.
·    Organizaţia NATO a fost înfiinţată la 4 aprilie 1949.

3 comentarii:

clandher spunea...

O versiune scanata a Almanahului se poate. Ma ofer sa prelucrez scanul ... Ar fi pacat sa se piada o raritate ca asta ...

Wilkins Micawber spunea...

@ clandher

Aveti dreptate, cartea ar merita scanata integral, dar acest lucru nu este (inca) posibil din cauza unor probleme tehnice. Poate in viitor.

clandher spunea...

OK. Daca aveti nevoie de ajutor la scanare (detalii "tehnice" etc) va rog sa imi spuneti. Adresa mea este clandher@yahoo.com