22 decembrie 2011

Ţară de mâna a treia

Postez rareori texte cu caracter politic explicit, dar asta nu înseamnă că fac vreun secret din opiniile mele. Firile sensibile sunt invitate să apese pe acele butoane ale browserului care îi duc la pagini cu caracter tranchilizant mai pronunţat.

Cu începere de azi, odată cu trecerea prin Parlament a proiectului de lege privind „comasarea” alegerilor locale şi parlamentare din 2012, România a devenit o ţară de mâna a treia. A avut loc un abuz greu de imaginat într-un stat civilizat şi democratic, prelungindu-se cu şase luni, fără vreo motivare legală, mandatele reprezentanţilor puterii locale. Acest fapt creează premisele unor noi abuzuri: vor putea fi oricând prelungite din condei, că doar există acum precedentul, mandatele parlamentarilor sau cel al preşedintelui. Nici nu mai e cazul să intrăm în subtilităţi şi să spunem că amestecarea alegerilor locale cu cele parlamentare face imposibilă o dezbatere serioasă şi lucidă a problemelor. Campania electorală se va transforma într-o bulibăşeală mai mare decât de obicei, temele se vor amesteca până la diluare şi până nu va mai pricepe nimeni nimic.

Puterea a explicat iniţial că prin comasare se face economie (una derizorie, faţă de cât fură proponenţii), sfârşind prin a declara, prin însăşi guriţa preşedintelui partidului de guvernământ, că se impune ţinerea unui singur rând de alegeri pentru că e criză şi trebuie evitat să se piardă vremea cu dezbateri. Finalmente – asta n-au mai spus-o – e mult mai ieftin şi mai eficient să dai pomana electorală o singură dată.

Dacă de la actuala putere mafiotă nu se putea aştepta nimeni la altceva, cei care au avut aşteptări de la societatea civilă sau de la opoziţie se pot simţi, pe drept cuvânt, dezamăgiți. Societatea civilă (cu modeste excepţii) doarme-n bocanci, iar intelighenţia, nu-i aşa, îşi scrie marile opere şi n-are vreme de proteste împotriva unor asemenea mofturi. Parcă aşa procedau şi în comunism şi după aia au înghiţit cu noduri ce le-a spus Herta Müller. În fine, opoziţia, care anunţa gesturi radicale, a depus o firavă moţiune de cenzură care a căzut, previzibil, cu brio. Dar deh, la aşa o calitate a electoratului, aşa opoziţie. Sau dumnealor speră că au să aibă succes cu contestaţia de la Curtea Constituţională? Mă umflă râsul.

ţară de mana a treia. Ne place sau nu, asta e imaginea pregnantă a României de azi, iar vina nu e decât a cetăţenilor ei, dacă admitem că are aşa ceva. 

14 comentarii:

ADRIAN spunea...

Aprob pozitiv!
Mai mult, am sa iau si eu eticheta aia ca sa o plasez la mine pe blog. Ca si eu sunt explicit din cand in cand ... Ma tem insa ca sunt fara mai multa valoare decat "Racnetul Carpatilor" ...

Wilkins Micawber spunea...

@ ADRIAN

Multumesc.

Nu-mi fac vreo iluzie ca ce spunem are o cat de mica importanta, dar uneori pur si simplu mi-ar fi scarba de mine insumi daca as tacea.

Dinu D. Nica spunea...

Aferim, la comentariu! Ce să mai zici?
"Iar tu, Românie mândră,
Tot mereu să dăinuieşti,
Şi în PDL-ista eră,
Ca o stea să străluceşti...!"
Dinu D. Nica

Wilkins Micawber spunea...

@ Dinu D. Nica

Parodie la vechiul imn ceausist? Pana una, alta, nici macar Ceausescu n-a indraznit sa amane alegerile.

alexandru petria spunea...

Ai dreptate de la A la Z.

Wilkins Micawber spunea...

@ alexandru petria

Multumesc pentru apreciere, oricat de inutila ar fi, ma gadila in mod placut.

Wilkins Micawber spunea...

@ eva

Dintr-o eroare regretabila comentariul dvs. a fost sters; v-as ruga, daca nu va deranjeaza, sa-l repetati, macar in punctele lui esentiale.

anca giura spunea...

(oooo, dar eu sunt asa de s...pontană că nu mă pot repeta ad litteram.:))

Ok, foarte bună postare. Mai ales partea aia cu societatea civ. şi cu intelighentia. De acord.

Da' zic: atâta vreme cât dezbaterile şi campaniile se petrec în teatrele mediatice, mă întreb dacă ,,mulţimea'' poate să mai ajungă ,,la adevăr''?! Că doar ,,formatorii de opinie'' de pe sticlă nu sunt vestale ale ,,binelui şi adevărului'', ci oameni plătiţi.

Un sfat atunci către un popor mult prea televizual: gândiţi la rece şi pe cont propriu, cu aparatele turn off!Mai bună blogosfera decât tv-ul, unde mai există şi oameni care gândesc liber, zic eu. Nu toţi, dar mai există.

Wilkins Micawber spunea...

@ eva

Multumesc pentru intelegere si efortul de a repeta, in linii mari, comentariul.

Va intuiesc, cred, temerile. Pana una, alta, n-avem ce face, asta e jocul - spiritul democratic inseamna dezbatere, iar a nu discuta de frica manipularii aduce nitel cu teama de drobul de sare. As zice: discutati, discutati, ceva tot va ramane. Si daca tot nu se poate gasi o balanta perfecta (cine o are?) prefer o presa care critica puterea excesiv uneia care o proslaveste.

In privinta manipulatorilor din presa ar fi foarte utila deconspirarea agentilor acoperiti ai serviciilor secrete de care colcaie ziarele, televiziunile si media online.

Dar astea sunt discutii conexe. Ramane faptul cel mai grav: alegerile locale au fost amanate discretionar, nedemocratic, ca in tara de mana a treia de care vorbeam.

anca giura spunea...

temerile mele sunt destule, dar aleg să nu-mi fac sânge rău.

O populaţie gregară, comodă şi adesea stât de absentă la vot, da , mă îngrijorează.

Cum alege românul? În deplin discernământ? Cel puţin la locale fiecare ins are ocazia să afle( există o cultură orală, nu-i aşa?) cine sunt candidaţii, ce păcate sau ,,talente'' au. Nu e necesar să stai să le asculţi discursurile televizate sau nu, se ştie de unde au pornit, ce-au (ne)realizat, pe stradă se aud diverse, între amici, prieteni etc. Cu toate acestea, tot la tv se vor da bătăliile electorale şi nu orice candidat va fi just reprezentat acolo.


Şi totuşi din ,,discuţia discuţiilor'' rămâne ceva, precum spuneaţi. Dar îţi trebuie aplicaţie şi răbdare să îndepărtezi balastul.

În fine, comasate sau nu, alegerile la români mă tem că vor aduce aceeaşi confuzie. La rădăcina actului subiectiv şi personal al votului există o nehotărâre imensă, mereu reiterată.

Mi-aş dori să am şansa să votez cel puţin în oraşul meu oameni de acţiune, tineri, independenţi. Pun pariu că nu voi avea de unde să aleg.(N-au loc la tv-urile locale, by the way.)

Wilkins Micawber spunea...

@ eva

Am putea, desigur, sa ne contrazicem la infinit, desi in cateva puncte suntem totusi de acord.

Cred ca important mi se pare ca aceasra "comasare" e un lucru foarte nociv, MAI ALES in conditiile extremei lipse de cultura si gregaritati de care da dovada electoratul de la noi, dupa cum ati observat si dvs.

dragoş c spunea...

ma mir ca ati constatat de abia acum calitatea tarei noastre - alesi sau alegatori. vorbiti despre dezbaterea serioasă şi lucidă a problemelor, despre amestecarea temelor etc.

sa fim seriosi, unde ati vazut pana acum in campanie asa ceva? iliescu a fost votat fie pentru consens, fie anti-vadim, emil pentru imaginea lui coposu, iar basescu ca e anti-bombonel. din politica, alegatorii nu inteleg decat chioru, tapu, piticu, blonda.

ce sa faca intelectualitatea? sa ia puterea , nu se pricepe, sa intervina in politica, nu se pricepe. sa-i dea jos pe unii ca sa vina cine?

campanie electorala? mic si bere. atat. restul e caragiale.

Wilkins Micawber spunea...

@ dragos c.

Nu cred ca e cazul sa o luam de la Burebista. Textul meu se referea la cel mai recent si mai grav abuz al actualei guvernari. Racile vechi exista cate vreti, iar masura asta nu face decat sa le adanceasca.

Fereasca d-zeu sa ia intelighentia puterea, nici n-am spus asta si nici nu cred ca e cazul, dar s-ar cuveni ca reprezentantii ei sa ia pozitie fata de abuzurile puterii si, deca se poate, sa profite mai putin de sinecuri (cei care le au) si sa manance macar mai putin rahat. Atata tot.

Dar noua ni se pare firesc sa se amane alegeri asa, din condei si nu ne sta sarmaua in gat din cauza asta.

anca giura spunea...

aaa, nu, Micawber, nu vă contrazic, doar detaliam.:)