7 martie 2012

Epilog la un „concurs”


Sub titlul Intelectualul băsist de la Humanitas, preşedintele republicii ateniene şi androginul „cool” am postat în urmă cu vreo două săptămâni fragmente dintr-un text in care profesorul ploieştean Dan Gulea dezvăluia caracterul tendenţios şi jignitor pentru inteligenţa elevilor al unui aşa-zis concurs organizat de celebra editură. La vremea respectivă eram de acord cu observaţiile autorului şi mă pronunţam pentru boicotarea unei asemenea manifestări. Domnul Gulea a avut amabilitatea să mă ţină la curent cu evoluţia situaţiei. În esenţă, liceul a decis retragerea din concurs a echipei sale „având în vedere precaritatea întrebărilor formulate de dl Andrei Cornea, precum şi girul pe i-l acordă în mod nemijlocit şi tacit dl Gabriel Liiceanu”.

Aşadar motive de fond. Înţeleg că la acestea se adaugă şi obiecţiuni de formă, ce ţin de organizarea pe plan local a competiţiei, la care editura organizatoare nu a răspuns în mod serios. Ele sunt expuse pe larg pe blogul LITERATUR co. AZ.

Redau textul scrisorii adresate lui G. Liiceanu de conducerea liceului şi elevii participanţi:

Domnule Director Gabriel Liiceanu,
Având în vedere precaritatea întrebărilor formulate în etapa a III-a, „Grecia antică”, din 17 februarie 2012, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” Ploieşti decide retragerea echipei din concurs, în semn de protest faţă de imaginea deformată pe care autorul întrebărilor o crede implicită elevilor şi şcolii româneşti.
Credem necesar ca decizia noastră să fie comunicată tuturor participanţilor, motiv pentru care vom trimite acest mesaj şi celorlalte echipe, în mod public şi privat.
Cu sentimente fireşti,
(urmează semnăturile)

Formula de încheiere (superbă!) arată că ploieştenii nu şi-au pierdut simţul umorului.

Nu am urmărit cu prea mare atenţie evoluţia dezbaterii în mediul virtual, dar din câte ştiu nu au existat şi alte şcoli care să se alăture obiecţiilor de principiu pe care Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” Ploieşti le-a adus formulării subiectelor de concurs. Ca să nu mai vorbesc de reacţii ale părinţilor elevilor, care par anesteziaţi. De fapt acesta mi se pare aspectul cel mai serios al chestiunii, anume că lumea tace mâlc, desigur, cu mici excepţii onorante.  

Niciun comentariu: