23 martie 2012

Sofiensaal


Sosit la Viena în vara lui 1957 pentru a pregăti lucrul la prima şi, cum se va dovedi, una din cele mai bune înregistrări integrale ale Tetralogiei lui Wagner, producătorul John Culshaw are de făcut faţă unor decizii importante. Una din ele are în vedere însuşi localul pentru înregistrări. Decca îşi realiza în mod tradiţional înregistrările cu Filarmonica din Viena în celebra Musikvereinsaal. Aceasta era o sală de concert excelentă, dar mai puţin potrivită pentru înregistrări. S-a ales nu mai puţin celebra Sofiensaal, aflată în cel de al treilea district al Vienei, cu toată opoziţia membrilor filarmonicii, cunoscuţi pentru conservatorismul lui. Faptul că acolo Johan Strauss dirijase câteva concerte nu părea să-i îmbuneze deloc.

Proiectată de celebrii Sicard şi van der Nüll, Sofiensaal fusese terminată în 1826. Imaginea din stânga sus o prezintă în anii 1950. Viena fusese sub ocupaţie aliată până în 1954 şi avea un aspect foarte îndepărtat de strălucirea din vremurile de glorie ale imperiului. Până la urmă alegerea sălii s-a dovedit inspirată, iar localul, foarte primitor cu echipa de la Decca. În cei şapte ani de lucru (intermitent, desigur) la Tetralogie membrii ei au locuit adesea zile întregi acolo, în nişte camere amenajate special.

Sofiensaal are o istorie glorioasă şi a avut de-a lungul timpului întrebuinţări diverse: sală de întruniri, salon de dans, sală de concerte. La un moment dat a adăpostit până şi un bazin de înot. Gravura alegorică de mai jos, datând din secolul al XIX-lea, înfăţişează un bal mascat la Sofiensaal la care participa diferiţi compozitori renumiţi în epocă. Îi recunoaştem pe Liszt (în cazacă), pe Offenbach (cheliosul cu pince-nez din centru) sau pe Wagner (în dreapta, cu bereta caracteristică):


Sofiensaal a fost în mare parte distrusă în urma unui incendiu în anul 2001. Din vechea clădire a rămas numai faţada, interiorul fiind devastat:


 Se pare că localul va fi reconstruit şi reconvertit în clădire de apartamente. 

Un comentariu:

ADRIAN spunea...

Cum s-ar spune, se intampla si la case mai mari. 10 ani de ruina in Viena ...