Nu mi-a fost uşor să găsesc informaţii despre Leonid Petrescu, autor de cărţi de ştiinţă popularizată, literatură ştiinţifico-fantastică şi pentru copii de acum 50 de ani. De profesie medic igienist, a scos încă înainte de 1950 lucrări pentru tinerii chimişti amatori sau cărţi de protecţia muncii, iar ulterior s-a orientat spre beletristică. Printre cele mai cunoscute producţii ale sale se numără Cearta furtunilor (1956), Nu căutaţi eroul! (1967) şi seria de cărţi educative care îi au ca eroi pe Tică şi Rică: Tică şi Rică în dezacord cu ştiinţa (1958), Tică şi Rică au pornit spre Lună (1961) şi Tică şi Rică în ţara imposibilului (1966). În postarea de azi am să mă refer la primul din aceste titluri.
Cartea începe in medias res, înfăţişându-i pe cei doi eroi plutind prin aer, situaţie pentru care ar fi vinovat un vrăjitor. Situaţia, în evident dezacord nu doar cu preceptele realiste ale epocii, ci şi cu atitudinea critică justă la adresa fenomenelor supranaturale, e adusă de îndată pe calea cea bună. Începutul îl face portretul fizic al celor doi eroi: [...] Rică e ceva mai înalt şi mai slab. Tică e mai grăsuţ şi i se văd şi nişte pistrui pe nas, care-i ies numai vara când stă la soare. Tică are părul castaniu bătând spre blond, iar Rică mai curând castaniu bătând spre negru. E clasicul cuplu contrastant alcătuit dintr-un gras şi un slab, pe care cititorii din epocă îl vor fi cunoscut din comediile cu Stan şi Bran sau din desenele animate cu Lolek şi Bolek.
Ce se întâmplase? Tică şi Rică, doi puşti de 12-13 ani nu foarte îndrăgostiţi de carte, dăduseră dovadă de lipsă de respect faţă de materiile şcolare. Aflaţi în vacanţă, ei purtaseră următorul dialog, bucurându-se cu inocenţă că au scăpat de învăţat:
- Tică! Am uitat ce e mai important! ştii de ce e atât de bine aici?
- De ce?
- Pentru că nu avem nicio lecţie de învăţat! Îţi dai tu seama? Gata! Timp de două luni am scăpat de cărţi, de lecţii, de toate ştiinţele astea...
- De fizică, zise Tică, având în minte acest „inamic” nr. 1 al liniştii sale.
- De chimie, propuse şi Rică.
- De zoologie...
- De botanică...
- De matematică...
O asemenea atitudine sfidătoare nu poate fi, desigur, tolerată, aşa că cei doi băieţi vor fi pedepsiţi. Agentul punitiv e reprezentat de un misterios vrăjitor („un vrăjitor modern”, ce-i drept), care le arată că n-au scăpat deloc de ştiinţe, dimpotrivă, acestea îi urmăresc şi în gaură de şarpe chiar şi în vacanţă. Ceea ce va face vrăjitorul pe tot parcursul cărţii va fi să suspende, pe rând, legile câte unei ramuri a fizicii, astfel încât Tică şi Rică să simtă pe pielea lor că aceste legi există şi au o realitate sensibilă. Aşa se explică şi plutirea lor prin aer în debutul poveştii; vrăjitorul anulase acţiunea legii gravitaţiei universale, făcându-i pe recalcitranţi să vadă cât e de important să te poţi şti cu picioarele pe pământ. Reţeta aceasta nu e deloc nouă în literatura pentru copii a aşa-ziselor ţări frăţeşti şi e folosită de pildă în cartea sovieticei Lia Geraskina, În ţara lecţiilor neînvăţate.
Tică şi Rică călătoresc în ţara în care legile ştiinţei nu sunt valabile. Pe lângă necazurile cu gravitaţia, ei se luptă cu anularea legilor frecării, în absenţa cărora alunecă şi nu se pot ţine pe picioare, cu distorsionarea legilor acusticii, opticii, termodinamicii. Un capitol final, lămuritor, îi permite vrăjitorului să clarifice lucrurile, iar Tică şi Rică se căiesc pentru atitudinea lor de ignoranţă sfidătoare. E, dacă stai să te gândeşti, o lecţie despre caracterul falsificabil al teoriilor ştiinţifice, deşi probabil că Leonid Petrescu nu l-a avut în vedere pe Karl Popper, pe care ideologia oficială trebuie să-l fi privit ca pe un gânditor burghez reacţionar. Nici micii cititori ai peripeţiilor lui Tică şi Rică nu şi-au pus, probabil, asemenea probleme. Povestea nu e lipsită de viaţă, corsetul ideologic nu e deloc strâns, iar cărţii nu i se poate nega un farmec retro greu de surprins într-o postare pe blog.
(Va urma)
7 comentarii:
Am avut-o si am citit-o acum treizeci si ceva de an, in copilarie, mi-ar placea sa o recitesc impreuna cu baietelul meu... din pacate nu o mai gasesc nicaieri, nici in anticariate, nici pe anumite site-uri (okazii etc)...
@ escu69
Insistati. Din cate am vazut, cartile astea apar din cand in cand in marile anticariate online.
M-am bucurat nespus cand am gasit postarea 'Aventuri cu Tica si Rica'! Cartile cu cei doi eroi au fost unele din cartile de neuitat ale copilariei mele. Iar felul in care sunt prezentate consecintele ignorarii legilor fizicii este foarte amuzant; poate de aceea imi place si acum fizica. Excelenta idee de a prezenta aceste carti!
Am reusit sa o gasesc pe okazii dupa lungi cautari...
Buna ziua! Daca mai stiti de vreun exemplar, v as fi recunoscator.... multumesc
Poate cineva sa o scaneze si sa o posteze aici?
Multumiri
O carte ce a avut un aport barosan la formarea noastra ca oameni. Alaturi de profesorii de prima mana ca pregatire profesionala si didactica , cutura noastra generala sau speciala a avut de castigat. Nu se vindeau diplomele la colt de strada iar doctoratele erau " rara avis". Dar ce a afost bun revolutia a aruncat la cos si impostura , hotia si prostia au devenir calitati pentru a traii usor si bine in viata. Rezultatul se vede dupa 32 de ani.
Trimiteți un comentariu