8 februarie 2010

Jucării electronice pentru citit cărţi

Citirea unei postări apărute pe unul din blogurile pe care le urmăresc mă face să întrerup fluxul textelor pe care le scriu aici despre lecturile mele (dezordonate şi inegale ca valoare, ca-n viaţă, deh) pentru a dedica câteva rânduri dispozitivelor tip e-reader. E vorba, se ştie, despre acele gadgeturi micuţe, cu afişaj de diferite dimensiuni, care permit citirea de cărţi în format electronic.

Nu-s specialist şi n-am să purced la o prezentare sistematică a respectivelor dispozitive şi am să scriu numai despre experienţa mea cu ele. Nu ascund că - cititor de factură tradiţională fiind - am avut la început mari rezerve faţă de alcătuirile astea. În urmă cu un an şi ceva m-am decis că trebuie să fiu şi eu în pas cu vremurile, aşa că am cumpărat un Kindle produs de Amazon (versiunea 1, disponibilă la acea vreme).

Pentru că tot e vremea mărturisirilor, trebuie să spun că am rămas foarte plăcut impresionat. Afişajul de dimensiuni bunicele, lipsit de acea strălucire neplăcută care ne face să respingem cititul pe ecranul calculatorului mi s-a părut principalul atu al aparatului. Convertirea fişierelor am făcut-o fie prin intermediul serviciului oferit chiar de Amazon, fie folosind un program gratuit destul de bun, Mobipocket e-Book Creator. La fişierele româneşti trebuie să recunosc că am avut - şi am în continuare - probleme cu afişarea diacriticelor, dar se învaţă omul cu toate şi viaţa îl ajută să găsească soluţii. Despre aparatul propriu-zis am două nemulţumiri: mai întâi butonul on/off e amplasat foarte incomod, apoi Kindle 1 nu afişează documente pdf obţinute prin scanare directă, fără OCR (de formatul jpg nici nu mai vorbesc, el e „văzut” numai de mai recentul Kindle 2).

Neizbutind să citesc pdf-uri pe Kindle, următoarea opţiune a fost să încerc cu iPhone-ul din dotare. Lucrurile au mers destul de lin: am instalat aplicaţia Aji Reader care permite transferul şi stocarea fişierelor pdf de pe calculator pe iPhone. Sunt destul de mulţumit de rezultat. Desigur, dimensiunile afişajului nu sunt aşa de generoase ca la Kindle şi nici calitatea nu a aşa de bună (ceva strălucire), dar ţinând seama de condiţii merge. La urma urmei, ce sacrificii nu face cetitoriul pentru a citi o carte care îl interesează...

Urmăresc şi eu noile jucării care apar. Nu ştiu dacă am să cumpăr ceva nou în viitorul apropiat. La urma urmei, mai bine îi laşi pe alţii să se ardă ca să nu repeţi greşelile lor. Şi - vorba unora păţiţi - uneori mai binele e duşmanul binelui. Oricum, nu-s un fanatic al cărţii tipărite, deşi recunosc că plăcerea pe care ţi-o dă obiectul fizic e de neegalat.

Niciun comentariu: