Finalul vacanţei de vară şi întoarcerea din vacanţă a lui Neghiniţă marchează începutul celei de a doua părţi a romanului, a cărei acţiune se petrece la Bucureşti. Este un univers cu care eroul este familiarizat, în care se simte bine şi acţionează decis şi firesc. Începe şi şcoala, un ecosistem în care băiatul este bine integrat şi în care se manifestă („înfipt” cum este) ca un veritabil lider de opinie. Dacă Bucegii lui moş Toma Aliman par să reprezinte un spaţiu al stagnării, încremenit prin natura lui în vechea aşezare a lucrurilor, şcoala este un spaţiu al înnoirii, după cum subliniază autorul, fie prin narator („În noua rânduială, se schimbaseră multe la şcoală. Clopoţelul «chema la o viaţă nouă»”, fie prin câte un personaj („Aud că se schimbă şi rânduiala învăţăturii pentru şcolari! [...] Cică a ieşit o lege nouă, cu mai multă chibzuială pentru copiii celor mulţi şi nevoiaşi...”, declară Aliman, probabil cu referire la noua lege a învăţământului din 1948). Noi sunt şi unii din colegii de clasă, precum Ionaşcu V. Petre (alintat Pătruţă), copil de la ţară, orfan nevoiaş, venit la oraş la învăţătură, pentru care Neghiniţă, iniţiat în tainele Capitalei, devine un veritabil cicerone.
Vremurile în schimbare aduc la suprafaţă şi personaje
detestabile recrutate din rândul foştilor burghezi şi moşieri. Este de pildă
cazul lui Jean Răţescu (şi el e nou,
căci numele lui originar este Ion Răţoi), personaj negativ caracterizat în tuşe
groase, care încearcă să-şi ascundă comorile („[c]utia plină de aur, cu bani
străini, cu napoleoni, cu monedă elveţiană, englezească şi americană”, [t]ot ce jefuise şi adunase cu înşelăciune din munca altora, vreme de ani şi ani”). Ajutat de Bârlig (care e adevăratul erou al acţiunii), Neghiniţă îl demască pe Răţoi,
care e dat pe mâna autorităţilor, şi câştigă recompensa oferită pentru
prinderea infractorului. Găsim aici o temă îndrăgită de prozatorii din anii
Republicii Populare. Demascarea de către copii a unor răufăcători este un motiv
cu o mare remanenţă în proza juvenilă; îl găsim la autori diverşi, de la Cezar
Petrescu în Neghiniţă şi Octav Pancu-Iaşi
în Marea bătălie de la Iazul mic până
la Constantin Chiriţă în Cireşarii sau
Al. Şahighian în Coiful de aur,
pentru a cita doar nume arhicunoscute. Odiosul Răţescu nu e singurul
reprezentant al vechii lumi; alături de el (dar nu atât de aspru sancţionaţi)
sunt membrii familiei Rahoveanu, foşti moşieri, rămaşi însă cu mari averi, cu
palat şi maşini, vecini cu Neghiniţă. Romancierul le consacră pagini întregi,
scoţându-le în evidenţă rapacitatea, în pasaje care par să anticipeze, cu
naivitate jucată, Cronica de familie
a lui Petru Dumitriu.
Nu toate momentele vieţii de la oraş sunt însă la fel de încărcate de gravitate. Printre demascările de „foşti” se strecoară şi întâmplări pitoreşti precum cea cu Neghiniţă vrăjitor (în realitate, un moment oniric, cu animale vorbitoare) şi mai cu seamă cea cu Barabumbosaurul, un balaur născocit de un coleg mitoman (Nelu), pe care Neghiniţă îl ridiculizează în faţa celorlalţi şcolari. Dincolo de tezismul moralei („îl adusese pe Nelu pe calea adevărului”), momentul este foarte amuzant şi merită reţinut.
Iată, aşadar, o carte pentru copii de o complexitate remarcabilă, în care găsim, pe lângă poncifuri realist socialiste de primă generaţie, momente vii, imaginate cu verva unui prozator talentat. Cu toate acestea, presa vremii, destul de atentă la apariţiile editoriale, nu îi acordă prea multă atenţie, poate cu excepţia semnalărilor din Universul din august 1948, care anunţă publicarea în foileton în Universul copiilor. Neghiniţă este totuşi menţionat ca realizare de frunte a literaturii contemporane în articolul de sinteză al lui Al. C. Constantinescu, Din problemele şi sarcinile literaturii pentru copii, apărut în Viaţa românească nr. 6 din 1950. Eroul lui Cezar Petrescu este pus alături de Iliuţă din Nodul pământului de Elena Mătasă; amândoi „sunt copii care vor să cunoască natura şi cărora autorii respectivi le oferă un frumos şi amănunţit decor al munţilor şi al pădurii”. Cam puţin, ar spune unii, deşi apariţia în 1958 a unei a doua ediţii (revizuite) pare să mai îndrepte puţin lucrurile.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu