20 aprilie 2013

Un popor dârz


Nu-i în sine nicio ocară să treci drept autor de biografii romanţate, mai ales dacă le scrii bine. Un caz tipic e cel al lui Irving Stone, care relatează în Comoara grecilor povestea - fascinantă de altfel - a lui Schliemann şi a descoperirilor. Alături de personajul principal stă Sofia, mult mai tânăra soţie a arheologului, pe care autorul ne-o înfăţişează drept o femeie dintr-o bucată, tenace şi inteligentă, chiar dacă cu destule naivităţi. Contactul dintre temperamentele soţilor Schliemann, prusac-meticulos (al lui), greco-spontan (al ei) e lipsit de mari seisme în ciuda unor scurte momente tensionate. Se ştie că Schliemann a sfârşit prin a dona Germaniei comoara lui Priam, ocazie cu care a făcut în 1879 o importantă călătorie la Berlin. În timp ce soţul poartă discuţii cu savanţii şi face planuri pentru expunerea obiectelor în viitorul muzeu, soţia vizitează capitala Reich-ului, se miră de soliditatea şi dimensiunile clădirilor, merge cu copiii (Andromaca şi Agamemnon!) la Tiergarten şi ajunge şi la operă:

Sofia se duse la Opera Regală să asculte lucrarea lui Wagner Tristan şi Isolda. Era prima operă wagneriană pe care o asculta în întregime. Forţa şi frenezia muzicii îi făceau inima să-i sară din piept. Fu uluită de lungimea spectacolului, cu o durată de peste patru ore, de spectatorii care îşi luau măsuri împotriva inaniţiei mâncând cârnaţi şi sendvişuri însoţite de halbe înalte cu bere şi înghiţite în timpul antractelor. Nemţii sunt un popor dârz, îşi zise ea. Dacă pot sta liniştiţi şi pot adora fiecare notă din Wagner timp de peste patru ceasuri, pot cuceri lumea. Se pare că şi ei cred asta. N-am văzut în viaţa mea atâtea monumente închinate victoriilor în război. (traducere de Doina Racoviceanu)

Cu câteva luni înainte, Schliemann îşi inaugurase la Atena fastuoasa şi excentrica reşedinţă numită Iliou Melathron, materializare a multor din obsesiile sale greceşti. Imaginea care însoţeşte postarea reprezintă poarta metalică din gardul clădirii. Se poate observa svastica, motiv ornamental ilustrat din abundenţă (mai multe imagini aici).

Niciun comentariu: