23 iunie 2013

Pe elefant.ro cartea electronică e mai scumpă decât ediţia tipărită

Firavul capitalism românesc e capabil de comportamente excentrice de tot felul, iar negustorii de bunuri culturale nu-s mai breji decât cei din branşe mai puţin nobile. Isprava zilei aparţine librăriei online elefant.ro, care reuşeşte performanţa notabilă de a vinde o carte electronică la un preţ mai mare decât al ediţiei tipărite. Din poza de mai jos se vede că în urma unei reduceri de 10% versiunea tradițională costă 20,66 lei, iar cea sub formă de e-book, 22,95 lei. Păi nu era vorba ca noile formate să-i aducă cititorului oarecari economii, eliminând nevoie expedierii fizice prin poştă, cruţând pădurile şi scăzând costurile de producţie? Las’ că a rezolvat-o negustorul autohton.


Să zicem că e o situație conjuncturală provocată de reducerea cu pricina. Bine, bine, dar prețul neredus al  cărţii era de 22,95 lei, adică oricum egal cu cel al ediţiei electronice, ceea ce e în sine o aberaţie. Parcurgerea site-ului îi rezervă cumpărătorului şi alte surprize (ne)plăcute, dar las activitatea respectivă pe seama celor cu mai mult timp liber.


PS Nu fac nicio apreciere asupra cărţii în sine, care poate fi bună sau proastă, nu contează, aici e vorba de cum se vinde o marfă.

5 comentarii:

Calauza spunea...

Din punctul meu de vedere e de apreciat ca totusi majoritatea cartilor electronice de le Elefant sunt mai ieftine decat cele tiparite. In afara de multe ori situatia sta invers. In al doilea rand, presupun ca decizia referitoare la preturi tine mai mult de editura decat de librarie. Daca vei face o analiza pe edituri vei observa de exemplu ca Humanitas ofera reduceri mult mai reduse decat Polirom.

Wilkins Micawber spunea...

@ Calauza

Cauzele acestei probleme ma intereseaza prea putin in calitatea mea de client. Analizele sa le faca specialistii. N-am facut decat sa semnalez o situatie aberanta - la librariile straine n-am vazut carti electronice cu preturi egale sau mai mari decat ale celor clasice.

a reader spunea...

Se pare ca e la mijloc o eroare a celui care introduce preturile, care a scris din greseala pretul de la ebook si la cartea tiparita, pentru ca pe site-ul Polirom, cartea tiparita costa 34.95 RON:

http://www.polirom.ro/catalog/carte/evreii-lui-saturn-despre-sabatul-vrajitoarelor-si-sabatianis-5021/

Dar are dreptate Calauza mai sus, pe Amazon sunt foarte frecvente (am impresia chiar ca predomina) cazurile de ebooks care costa mai mult decat variantele tiparite. Deci din punctul asta de vedere Elefantul nostru sta mai bine, nu mai rau decat omologul sau mai mare si mai vestic. Plus frecventele reduceri la cartile electronice si ebooks cadou (luna asta au dat 2)... Poate oi fi eu biased ca am castigat odata un premiu mare de la ei (vreo 10 carti tiparite) si am publicitate de la ei pe blogurile mele, dar mie ce a facut libraria Elefant pe piata de ebooks mi se pare ceva super gandindu-ne cum stateau lucrurile inainte in Romania.

Wilkins Micawber spunea...

@ A Reader

Elefant.ro a facut si lucruri bune, dar eu nu sunt bona nimanui, ci un client care vrea sa fie servit bine, prompt si ieftin. Restul e treaba altora.

Bogdan spunea...

Se intampla si la case mai mari, e un trend: http://www.amazon.com/Bleeding-Edge-Thomas-Pynchon/dp/1594204233/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1369083295&sr=1-1